Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Archituin.nl Online advies voor het aanleggen en ontwerpen van tuinen.
Archituin.nl
banner image

4 belangrijke onderhoudstips voor uw gazon

Bij het onderhoud van een gazon komt veel kijken. Grasmaaien bijvoorbeeld hoort ook bij dit onderhoud. Ondanks het feit dat grasmaaien over het algemeen makkelijk is, worden er veel zaken met betrekking tot dit klusje over het hoofd gezien. Zo is het niet de bedoeling dat het gazon zonder bepaalde werkwijze wordt gemaaid. Net zoals bij een knipbeurt gaat de kapper stapsgewijs te werk. Het seizoen is ook een factor waar rekening mee gehouden dient te worden bij het onderhoud. Naast het grasmaaien horen ook sproeien en bemesten bij het onderhoud van uw gazon. Om uw gazon bij te houden dient er ook regelmatig controle te worden gedaan om oneffenheden en wildgroei in de gaten te houden en zo nodig te verwijderen. We hebben voor u de 4 belangrijkste aspecten op een rij gezet.

 

 

Grasmaaien

De frequentie van het maaien verschilt per seizoen. In de lente bijvoorbeeld dient het gazon om de 10 tot 15 dagen te worden gemaaid. In de zomer kan dit oplopen tot minimaal 1 maai beurt per week. Hou hierbij een lengte aan van 5 cm. Hierdoor wordt er voorkomen dat het gras verbrandt wordt door de gloeiende zon. In het voor- en naseizoen moet er een lengte van 3 cm nagestreefd worden. Bij het maaien van het gras is het vaak zo dat het afgemaaide gras weer terugvalt op het gazon. Dit veroorzaakt een vetlaag op de oppervlakte van de aarde en dit zorgt er weer voor dat de groei van het gras belemmerd wordt. Om dit te voorkomen kunt u een opvangbak bevestigen aan uw grasmaaier. Deze opvangbak zal al het gemaaide gras opvangen.

 

gazon onderhoud

 

Gras sproeien

Gras leeft en heeft dus water nodig. De hoeveelheid water die er gesproeid moet worden op het gazon hangt af van het seizoen. In de herfst is er meer neerslag en in de zomer is het vaker droog. Aan de hand van de hoeveelheid neerslag die er valt kunt u opmaken hoe vaak u het gazon moet besproeien.

 

Net zoals te weinig water niet goed is voor het gras, is ook teveel water niet goed. Als er teveel wordt gesproeid zullen de wortels korter worden en kunnen hierdoor te weinig water opnemen in de drogere seizoenen. Met als gevolg een verdord gazon.

 

 

Gras bemesten

Door het gras te bemesten wordt de ondergrond voorzien van de nodige voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium. Bij elke maai beurt worden deze voedingsstoffen steeds onttrokken van de grond. Het gazon moet elk seizoen dus regelmatig worden bemest, met uitzondering van de winter. Bij het bemesten moet u rekening houden met de juiste hoeveelheid en de gelijke verspreiding van de mest over het gazon. Per seizoen zijn er verschillende soorten mest verkrijgbaar.

 

 

Controle op obstakels en wildgroei

Wildgroei zoals mos en onkruid kunnen het gazon behoorlijk ontsieren. Om uw gazon zo goed mogelijk voor de dag te laten verschijnen moet de wildgroei verwijderd worden. Door het gazon zacht en ademend te houden wordt de groei van mos voorkomen.

 

Door het gazon om te spitten met turf en fijn zand vóór het zaaien kunt u dit effect bereiken. Plekken waar de zon nauwelijks schijnt is de perfecte broeiplek voor mos. Zorg er dus voor er op uw gazon zo min mogelijk schaduw valt.

 

Om mos te bestrijden kunt u producten gebruiken die ferro sulfaat bevatten. Het nadeel is dat deze producten ook uw gazon aantasten. Om uw gazon weer te kunnen herstellen kunt u gebruik maken van bepaalde mestsoorten. Onkruid is moeilijker te behandelen dan mos omdat er veel verschillende soorten onkruid bestaan. Een expert op dit gebied kan helpen om de juiste bestrijdingsmiddelen aan te bevelen.

 

Offertes voor tuinaanleg ontvangen

Wil je jouw tuin laten aanleggen of andere tuinwerken laten uitvoeren? Kies voor een erkend hovenier en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.